Gotičarka vam preporučuje: ''Top 5 books, for this fall!''

by - новембар 19, 2016

Pozdarav dragi moji, drage moje. Dobrodošli na moj novi post.
Moje ime je Sandra, i i danas sam tu da se družimo.

Pre svega želim da Vam se zahvalim za to što ste tu uz mene, što čitate moje postove, pratite me, komentarišete, i time me motivišete da i dalje pišem postove. Ja sam jedna veoma srećna devojka i to zahvaljujući vama. Za manje od tri meseca, ja sam dostigla skoro 150 čitalaca i skoro 20 000 pregleda.





Današnji post je posvećen malo edukativnijem sadržaju, a to su knjige. Pre svega moram reći da sam ja neko ko jako voli da čita, i ko čitanje stavlja u prvi plan. Smatram da je čitanje knjiga veoma važno za obrazovanje svake jedinke, jer se kroz isto, pre svega formira širok spektar reči, a zatim se i šire vidokruzi svih nas. Na osnovu mog ličnog iskustva, sto-postotno tvrdim da se moj vokabular jako obogatio od kad redovno čitam, način mog izražavanja se podigao na jako visok nivo, moja mašta je znatno bujnija, ideje mnogo kompletnije, način razmišljanja drugačiji, a i moja lična informisanost je napredovala. 

Danas, kada je tehnologija dostigla svoj vrhunac, sve knjige su, svima i uvek dostupne. Živimo u takvom vremenu da u svakom trenutku na internetu možete pronaći onlajn knjigu koju želite, i čitati je bez problema. Baš iz tog razloga je čitanje moj najveći hobi. Zahvaljujući ljubavi prema čitanju, ja sam i otvorila svoj blog, i dobila još jednu mogućnost onlajn čitanja.

Zbog svih spomenutih razloga ja samtram da svi, i uvek trebaju imati knjigu koju čitaju. Naravno, ne mora to biti pročitano u rekordno kratkom periodu, ali nema ničeg lepšeg nego svake večeri pred spavanje, pročitati par stranica iste. Osim toga, ja se mogu pohvaliti bez lažne skromnosti, da godišnje pročitam preko 70 knjiga, (što školskih lektira, što novoizdatih knjiga, sve do naučnih literatura). Iii mogla bih ja sa Vama tako ćaskati do jutra, ali je vreme da pređemo na samu suštinu mog današnjeg posta. 





Prva knjiga koju sam ja Vama, za danas pripremila, jeste delo našeg slavnog pisca Branislava Nušića ''Narodni poslanik''. Naime, ovu knjigu sam dobila, za odličan uspeh za završen prvi razred srednje škole, tačnije ovog leta. I ranije sam imala prilike da se susretnem sa ovom knjigom, ali je nikada nisam pročitala u celokupnosti. Sve do ovog leta, kada sam je slučajno spakovala u torbu za putovanje. I tako, za vreme odmora, ja sam iz dosadne počela da je čitam. Na samom početku mi je delovala suvoparno, i 'teško', sam naslov me je podsećao na neku knjigu za dečake, i ni malo mi nije bio zanimljiv, te se nisam lako upustila u čitanje, međutim kada sam startovala sa istom, shvatila sam da sam pogrešila. Knjiga je zaista jako laka za čitanje, brzo se čita, vrlo je zanimljiva, komedična je i ironična, te me je samo delo, od stranice do stranice, sve više privlačilo na čitanje. O čemu se radi u knjizi možete pročitati ispod.







Sledeća knjiga koju sam Vam pripremila jeste ''Mi deca sa stanice ZO'' , od Kristijana F.  Ovu knjigu sam dobila na kraju osmog razreda, za odličan uspeh. Naime, u osnovnoj školi sam bila poznata kao jedna velika buntovnica, te kad mi je razredni starešina ovu knjigu uručio, rekao mi je ''Ovde ćeš pronaći decu sličnu sebi.'', što me je vrlo uvredilo. Smatrala sam da se u knjizi radi o nekoj dečurliji koja su drska i nevaspitana (naravno, nisam mislila za sebe da sam takva) ali eto, nije mi se dalo da je pročitam odmah. 

Nedavno sam se 'usudila' i počela da je čitam, a onda sam shvatila da sam pogrešila, i bilo mi je zaista žao što je ranije nisam pročitala. U knjizi se radi o jednoj vrlo inteligentnoj četrnaestogodišnjakinji koja je  posala heroinski zavisnik, ali koja se i pored toga borila za to da druge devojčice njenog uzrasta ne upadnu u taj krug narkomanije. Knjiga je jako dobra, jedna od boljih koje sam pročitala, vrlo je poučna, i preporučila bih je svima. Prethodna knjiga je više namenjena školarcima, dok je ova po meni, za sve uzraste, jer nosi ogromnu pouku.







Knjiga koja sledi jeste jedna po meni, prava tinejdzerska. U pitanju je 'Dnevnik Dzonija Kofina' , delo Dzona Sekstona. Ovu knjigu sam dobila pre par godina za svoj rođendan, i pročitala sam je tada, međutim s obzirom da sam nedavno to uradila ponovo, odlučila sam da i nju stavim u ovim preporukama. Knjiga je vrh, radi se o svakidašnjim situacijama tinejdzera, koji su vrlo neobicni. Prvi put kada sam čitala ovu knjigu, bila mi je samo jako zanimljiva i duhovita, ali moje drugo iskustvo u čitanju iste pretvorilo se u pravu avanturu, punu pouka. Te baš iz tog razloga smatram da je ova knjiga za malo starije tinejdzere koji će umeti da je protumače.







Pretposlednja knjiga koju ja danas preporučujem jeste 'Deca bestragije', delo našeg domaćeg pisca -Uroša Petrovića. Ja sam inače neko ko i nije baš ljubitelj knjiga u kojima se radi o ratovima i sličnim dešavanjima, ali ovo delo me je kupilo za sva vremena. Zapravo ovo je priča iz vremena kada je jedan naš poznati vojskovođa ratovao, te se za vreme spomenutog rata, javljaju, ni manje ni više nego vampiri. Šta se dalje dešava, možete pročitati u ovom avanturističkom romanu. Pisac navodi da je ovo priča o tajni, davno zapečaćenoj i nikada rane ispričanoj. Knjiga sa drži naučno fantastične elemente, te je baš to,  je ono što je posebno krasi, 
i ja bih je naiskrenije preporučila svima. Inače o ovoj knjizi sam već pisala, te je slika ispod malo drugačija od ostalih, samo iz tog razloga.









Iii poslednja knjiga za danas, ali ni malo manje bitna, jeste ''Tajna napuštenog vrta'', delo Frensis Hodzson Berneta, koja je meni, slobodno mogu reći, jedna od omiljenijih. Ovo je knjiga, koju bih ja preporučila prvenstveno damama, jer u sebi nosi jako veliku emociju, i jako veliku energiju koju, iskreno, mogu doživeti samo devojke. Radi se o devojčici koja ostaje sama na ovom svetu, prepuštena sama sebi, tačnije biva preseljena kod svog starog ujaka, ali s obzirom da se njen život svodi na samostalno odrastanje, ona svoje detinjstvo provodi istražujući napuštene bašte u svom vrtu. Jednog dana nailazi na jedan poseban vrt, značajan za prošlost njene porodice. O čemu se radi, saznaćete ako pročitate ovo savršeno delo.





Inače da, ako ste primetili nalepnice sa brojevima, na knjigama koje sam Vam prezentovala, i ako se pitate o čemu se radi, otkriću vam da imam svoju malu kućnu biblioteku, u kojoj su knjige razvrstane i sortirane po brojevima, zarad lakšeg pronalaska.






Toliko od mene za ovaj post. Nadam se da vam se dopao. Da li ste vi pročitali neku od ovih knjiga? Ako jeste ostavite mi vaše mišljenje u komentarima. Ako pak niste, podelite sa nama koja je Vama omiljena knjiga, ili nam preporučite neke koje se Vama dopadaju. Do sledećeg čitanja, voli vas sve vaša...













You May Also Like

59 коментара

  1. Super post! Knjige se čine jako zanimljivim, a posebno si dobro ukrasila slike sa listovima i cvijećem!

    IlvaMagicalWorld

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan post. Hvala što si predložila neke knjige, ali ja ovakve knjige ne čitam. Više volim tinejdž i romansu.

    http://lifeinmystyle311.blogspot.com/2016/11/knjige-koje-vam-preporucujem.html - I ja sam pisala post na sličnu temu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možeš li mi na Gmailu poslati kako postavljaš vezu u komentarima? Imala sam jednu ali to sada ne radi.

      E-mail: sehadaljajkoharrypotter@gmail.com

      Избриши
  3. Mnoogo mi je drago što si jedan od postova na svom blogu posvetila knjigama, jer sam i sama ogroman knjigoljubac. Od ovih knjiga sam čitala 'Mi deca sa stanice Zoo', 'Deca bestragije' i 'Tajna napuštenog vrta'. 'Mi deca sa stanice Zoo je zaista jako poučna knjiga koju bi svi trebali da pročitaju. Dela Uroša Petrovića su mi jedna od omiljenih, tako da sam zaista uživala i u ovoj njegovoj knjizi. 'Tajnu napuštenog vrta' sam čitala pre nekoliko godina i mislim da bih malo trebala da osvežim memoriju jer sam mnogo toga iz nje zaboravila. Sve u svemu, zaista sjajan post! :)

    http://introverted-dreamer.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  4. I ja sam bila malo problematicna i uplasena u nekom tinejdz periodu. MI deca sa stranice 300 mi je bas tesko pala, tako dobro je napisana da sam patila dok sam je citala.

    ОдговориИзбриши
  5. kupila si me ovim postom malena,pratim te .

    ako želiš da vidiš moj blog
    http://izadjimiizglave.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  6. Great post, books looks interesting

    Have a nice day! :)

    ОдговориИзбриши
  7. Predivan post! Zaista volim ovakve postove, jako su zanimljivi. Nisam čitala nijednu od ovih knjiga ali bih jako voljela pročitati 'Mi deca sa stanice ZOO' , čini se prezanimljivo!<3

    Vildana from Living Like V & Stalia Is BAE

    ОдговориИзбриши
  8. Odličan post, dala si mi par super ideja za čitanje a i super ideju za post! :)
    Moj blog: brunchester1211.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  9. Zaista predivan post. Ja sam veliki ljubitelj knjiga i obožavam da čitam postove o istim, tako da nisam mogla a da ne uđem i u ovaj.
    Od navedenih sam pročitala samo 'Mi deca sa stanice Zoo' koja me je oduvala. Knjiga je veoma poučna i predobro napisana i dočarana. Preporučujem je svakom da pročita, a nije. :)
    Ja već odavno imam knjigu 'Tajna napuštenog vrta' i iskreno, nisam je pročitala nijednom. Mislim da ću posle tvog opisa ipak pročitati!
    Još jednom, predivan post, draga! Nadam se da ćeš pisati još postova o knjigama. <3

    introvertna-holandjanka.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  10. Odlične preporuke. Nisam baš tako upućena u knjige ali te izledaju poprilično dobro :)
    💕 forever-blogm.blogspot.com 💕

    ОдговориИзбриши
  11. Malo me je i sramota reći da još niti jednu od njih nisam pročitala. Ali svakako planiram! :D
    I fotkice su ti divne! Sve pohvale xx

    S h a k e T h a t B e a u t y b l o g♥

    ОдговориИзбриши
  12. Zanimljiv izbor.Iako inace ne citam takav tip knjiga, odlicno si ih opisala :)

    http://badassvampire.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  13. Super post i zanimljiv izbor,knjige. Ja isto jako puno čitam, pa sam uskoro mislila napraviti Interliber haul, pošto sam bila na njemu. Inače,super post je ovo.
    P.S. Ako netko želi follow for follow , dođite na moj blog!
    lovedisneyhr.blogspot.hr.....
    <3

    ОдговориИзбриши
  14. isto kao ti mislim da treba širiti ljuba prema čitanju jer naše države imaju poražavajuću statistiku čitanja knjiga. Nisam čitala niti jednu knjigu, ali si me jako zainterisala za ovu drugu knjigu, jer sam i sama jedna velika buntovnica, mislim ono koja cura u osnovnoj nosi ljubičasti ruž? I koliko god dobro prolazila u školi obožava da radi gluposti, ide po napuštenim kućama i priča gluposti? Samo ja u svojoj školi... :)

    Fantastiko World

    ОдговориИзбриши
  15. ISkrena da budem nisam neko ko čita knjige, ali ovakvi postovi me uvijek razvesele, jer shvatim da ima ljudi koji još uvijek čitaju knjige, a ove preporuke mi se čine sasvim dobrim, možda neku od navedenih knjiga pročitam :D

    dnevnadozabloga.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  16. Pročitala sam jako puno lepih reči na račun knjige 'Mi deca sa stanice Zoo', ali nikako da je i sama kupim i pročitam, ali sada ću definitivno morati to da učinim. :) Odličan izbor knjiga! <33

    Marsyly

    ОдговориИзбриши
  17. Odličan post.
    Svrati ako možeš ; https://eniiway.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  18. None of the above list have not read, though I love books))
    Have a nice new week!
    www.recklessdiary.ru

    ОдговориИзбриши
  19. Sandraa, tako si mi nefostajalaa! :D Bas mi je falilo malo tvojih posrova obih dana,ovaj mi je jako prijao! Odlicno si ga napisala i sjajne knjige preporucila. Nekaki su slike, kao icitav pkst,bas u tvom stilu i mihu ti reci da si dosta postigla za kratko vreme i poboljsavas se iz posta u post. Svaka ti cat na tome, svakaki je divno primetiti da rad ide uzlaznom putanjom ♡ ♡ ♡
    novi post:Teen Queen

    ОдговориИзбриши
  20. Aplauz za čitanje preko 70 knjiga godišnje! Impresionirana sam! :D Dopada mi se i izbor knjiga, odmah mi je zapala za oko "Mi deca sa stanice ZOO", više puta sam je čitala, nekako nosi tugu svog vremena.

    ОдговориИзбриши
  21. Ovo je tako divno napisano Sandra. Oduševila si me. Svaka ti čast za 70 knjiga godišnje, ja nemam vremena da čitam, ali obožavam. Mrzim lektire da čitam, dosadne su mi uglavnom, ali uvek ih pročitam i u školskoj godini imam oko desetak knjiga, ali pored toga čitam kad god nađem vremena, najviše u autobusu, kada idem u školu ili se vraćam iz nje. Narodnog poslanika sam pročitala, ali onako na brzinu, jer nisam imala takođe vremena za nju, a bila mi je lektira, tako da nisam osetila iste čari čitajući je, kao i ti, pre svega jer nisam obraćala toliko pažnju na neke sitnice, već samo na tok radnje, tako da mi se nije dopala, ali kada budem pronašla vremena, da je lepo, sa uživanjem pročitam, obavezno ću ti javiti utiske. "Mi deca sa stanice zoo" je prosto savršena knjiga, jako poučna i za nju bih se apsolutno složila u svemu što si napisala. Ostale knjige nisam čitala, ali nekako me najviše privlači poslednja, te ću je verovatno nabaviti. Odličan post draga, kao i uvek i moram da ti čestitam na postignutom uspehu, bravo! Preponosna sam na tebe♥

    Kika's blog

    ОдговориИзбриши
  22. Awesome books, thanks for sharing *
    Great blog! I'm following you! Follow back? ***
    Kisses
    http://omundodajesse.blogspot.pt

    ОдговориИзбриши
  23. Odlicne preporuke draga, lepo napisano i svaka cast za fotografije :-) xx

    NEW POST :
    http://katycolorfulfreak.blogspot.com/2016/11/winter-is-coming-transalpina.html

    ОдговориИзбриши
  24. Odlican post!
    Divno si to napisala,a slike su odlicne :)
    Ako mozes klikni na linkove koji se nalaze na kraju mog zadnjeg posta :) --> http://beautyshapes3.blogspot.hr/2016/11/zagreb-cosy-outfit-zafultwinkledeals.html

    ОдговориИзбриши
  25. Retko vidjam postove gde neko ceo post posveti knjigama. Tako da imas veliki like od mene za ovaj post. Moram priznati da nam se ukusi u čitanju razlikuju, ali definitivno ću pročitati mi deca sa stanice zoo! ^_^

    ОдговориИзбриши
  26. Ja sam neko ko obozava da cita knjige i jako mi se svidjaju knjige koje si preporucila,posebno 'Deca bestragije' koju bi volela da procitam.Predivan post!

    http://littlebeautydreamer.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши