You wanna piercing? Malefica Advices | All about piercs

by - август 15, 2017

Pozdrav dragi moji! 
Danas pričamo o jednoj temi, o kojoj ste mi mnogo pisali, i slobodno mogu reći, tražili je. Ljudi koji me svakodnevno prate, na društvenim mrežama, mogu videti moje fotografije sa raznoraznim pirsinzima, na meni. Da li su pravi, koliko ih imam, kakva su moja iskustva, i šta su zapravo pirsinzi i kako se održavaju, moći ćete da čitate u nastavku post. Dobrodošli!


What's the Piercing?
Pirsing, ili u bukvalnom prevodu, bušenje tela, je zapravo vid bodi arta (ukrašavanje tela), koji se sastoji u bušenju kože (sluzokože), radi ugrađivanja ukrasnih predmeta. Pored tetoviranja, pirsinzi su veoma popularni modni detalj, na našim telima. Sama istorija pirsinga je veoma interesantna, i jako bujna, jer pirsinzi imaju religijski smisao (navodno, štite od zlih duhova). Imaju veoma visoko mesto u svetu mode. Oni se primenjuju na različitim delovima tela (ušima, obrvama, nosu, nozdrvi, usni, jeziku, bradavici, pupku, polnim organima, vratu itd.). Za svaki pirsing postoji poseban nakin, adaptiran mestu bušenja, a nazivi se daju u zavisnosti od mesta na kom se nalaze. 
How to choose for Piercing?
Naime, već sam pisala post na temu tetovaža. I tamo navodim da je za svaku tetovažu, pre nego što odlučite, neophodno da imate dobro osmišljen plan, smisao i značenje iste. Slična stvar je i ovde. U koliko želite da probušite pirsing, dobro razmislite o tome. Presudna stvar kod pirsinga,u odnosu na tattoo-e, jeste ta sto pirsing možete skinuti i rupica će zarasti, tačnije možete ga ukloniti, međutim budite oprezni, ni jedna živa ranica na telu nije naivna, jer predstavlja ulazna vrata za sve mikroorganizme, te itekako možete naštetiti svome zdravlju. Takođe, pre nego se odlučite na bušenje tela, proverite i budite sigurni da će vam taj nakit lepo stajati, i naravno, da ste spremni da izdržite tu bol. Birajte piring po obliku tela (najprostiji savet). Na primer: Ne bušite nos ako je on šiljatog oblika. Koliko god vi to voleli i želeli, neće izgledati lepo. Ne bušite obraze ako nemate 'rupice'. Jednostavno je. 

Need to know before you pierce?
Ovo je veoma široka tema. Pre svega, neophodno je da se dobro upoznate sa pirsingom koji želite, kako se radi, u kojim uslovima (tipa sa pištoljem ili samo iglom), kako se održava, koje su moguće posledice, i slično. Takođe jedno bitno pitanje, ''Kako da sakrijem pirsing od svojih roditelja?''...O tome ću malo detaljnije u poslednjoj stavci ovog posta, ali, uopsteno, moci cete da krijete svoj pirsing neko vreme, i to pod velikim rizikom da ostetite svoje zdravlje, ali smatram da je bolje da roditelji znaju od samog početka, jer će sa vama učestvovati u odabiru pierce studia, biti uz vas, te je mogućnost da stvari krenu po zlu, mnogo manja. Savet: obavesite roditelje, time ćete u potpunosti zadobiti njihvo poverenje, a u slučaju da se protive, argumentovanom pričom ih ubedite.


What to know about pierce Studio?
Kao što spomenuh, bitno je upoznati se s pirsingom pre nego što ga uradite. Međutim, bitna stavka jeste i ta da odete na provereno mesto, za koje ćete znati da radi po propisima, po visokim standardima higijene, da će Vam pirsing uradiit pravi tattoo/pierc majsttor, a ne neki laik. Veoma je bitno da se ovaj postupak bušenja izvede profesionalno, jer u suprotnom, pri bušenju može doći do oštećenja krvnih sudova i nerava, tako da, ne rizikujte, raspitajte se, čak je i bolje da platite veću svotu novca ali da ne brinete da će doći do komplikacija. Odite nekoliko dana do studia, pre nego sto uradite sam pirsing, raspitajte se, gotovo o svemu, informisite se i slicno.

Care of your Piercing!
Nakon što ste odlučili da se pirsirate, informisali se o studio gde ćete ga uraditi, i uradili, sledi jedan jako važan, pomalo naporan ali nimalo jednostavan period. Naime, očekuje vas svakodnevna nega, tačnije briga o pirsingu. Vaš pirser (čovek koji vam je probušio minđušu), će Vam dati osnovna upustva za održavanje pirsinga. Pojedine je neophodno redovno ispirati, dezinfikovati, 'okretati' i sve tako dok rupica  (ranica) lepo ne zaraste. U koliko dođe do bilo kakvih iritacija, zagnojenja, ili sličnih infekcija, obavezno se obradite vašem pirseru, a on će vam preporuciti adekavatan proizvod za čišćenje vaše rane. Zapamtite, pirsing predstavlja ulazno mesto za sve bakterije, tako da se ne treba 'igrati' sa njim.

Possible complication
Već sam Vam navela da su komplikacije moguće. Dešavaju se zbog grešaka pirsera (nesterilnih igala, lože higijene i slično), međutim neretko se sve komplikacije stvaraju zbog naše nepažnje i lošeg održavanja samog pirsinga. Moguće komplikacije su: Otok, crvenilo, svrab, postojanje tečnosti ili gnoja oko bušenog mesta. Naravno, sve zavisi od mesta na kom se busite. Hrskavica ce teže zarasti od ušne resice. Pirsing na pupku i bradavici može često krvratiti u koliko ga zakačite odećom. Nakit ne sme biti pretežak i rpevelik, zato je najbolje nositi originalni, medicinski nakit, bar dok rupa sama lepo ne zaraste. 
NIKAKO SAMI NE MENJAJTE MINĐUŠE, DOK JE RANA SVEŽA, POGOTOVO NE AKO NISTE PROFESIONALAC! 
Trudite se da pirsing ne dodirujete tako često, pogotovo ako je nedavno urađen, a u koliko morate, neka ruke budu perfektno čiste, po mogućstvu dezinfikovane. Mesto pirsiranja, izbegavajte da šminkate neko vreme, raznoraznom kozmetikom jer može zagnojiti! Pravilno urađen pirsing i pravilno održavan neće dovesti ni do kakvih komplikacija, međutim sve modrice, krvarenja , otoci i slično su 'normalni' ali ih ipak treba zbrinuti na vreme.
Advice for Piercings:
Uvo: Nakon što probušite, izbegavajte da spavate na tu stranu! Redovno okrećite minđušu, kako bi pravilno zarasla, bez da minđuša uraste u kožu. Vidite računa pri pranju kose, i kupanju, da je što manje kvasite, pogotovo šamponima, na kraju je lepo isprite mlakom, vodom, po potrebi držati obloge, i redovno čistiti.
Nos: Izbegavate diranje samog pirsinga. Minimalno koristite šminku u predelu bušene ranice. U koliko postoji tečnost u predelu rupice, dobro operite to mesto, kao i vaše ruke, dezinfikujte, i pokusajte da istisnete istu tečnost. U koliko se radi o gnoju, posetite vaseg pirsera, po potrebi lekara.
Usta/Jezik: Takođe izbegavajte šminku, redovno hidrirajte usta, vodite računa pri pranju zuba, koristite pastu sa sodom bikerbonom, dezinfikujte usnu duplju, rashladjujte je konzumiranjem osvežavajuće hrane i napitaka, izbegavajte vrelu i ljutu hranu.
Bradavice: Ne zaboravite da ove minđuše mogu oštetiti vaše mlečne kanale, i sutradan dovesti do komplikacija pri dojenju. Međutim ako se odlučite za ovaj pirsing, vodite računa da što manje zakačinjete iste da ne bi došlo do krvarenja (izbegavajte brushaltere određeno vreme). Tusirajte se, bez odugovlačenja u kadi i kupki, sa blagim sapuna, bez prejakih kupki za telo (vazi za sve bodi pirsinge).
Pupak: Nosite udobnu odeću, široku, bar određeno vreme dok lepo ne zaraste, dezinfikujte, tusirajte se, spomenutim blagim sapunima, bez preke upotrebe mleka za telo, losiona i ulja, jer podmazivanjem usporavate prirodno zarastanje vaše kože. 


MY EXPERIENCE
Verujem da Vam je ovaj post itekako dug, ali svako ko je precizno čitao isti, zasigurno da očekuje ovo. Ja planiram da napišem još jedan post na ovu temu, gde ću skroz detaljno objasniti sve svoje pirsinge i predstaviti ih uz fotografije, naravno u koliko želite, ali sada ću reći nešto uopšteno. Izuzev ušiju, koje su mi probušene sa svega tri meseca, prvi pirsing sam uradila dosta davno, a fazon sad imam 17 godina, hah. Mislim da je to bilo negde u 6 razredu, kada sam ja otišla kod svog prijatelja (tačnije, navodno kod njegove sestre, po neke proizvode, jer devojka radi s kozmetikom), i to sa tatom. Tata me je čekao u kolima, i to svega 10 minuta. Ja sma ušla kod nje, zamolila je da pozove brata, kada je izašao pitala sam ga koliko vremenski mu je neophodno da mi probuši nos. Kada sam saznala da se radi o svega par minuta, nisam oklevala i odlučila sam se za to. Prvo iskustvo i nije bilo toliko bolno, jer se radi o većoj količini straha, nestrpljenja i uzbuđenosti, nego stvarnom bolu. 

E sad, ovo nije ništa, jer priča koja sledi je ono što je prava smejurija. Ja sam ušla u kola i rekla tati 'Vidi uradila sam pirsing, ali nemoj da kažeš mami!', na šta je njegova reakcija, uz smrknutu facu bila 'Nemoj ti da joj kažeš!' haha, i tako sam ja imala pakt sa tatom. Sledi stravična scena. Ne, mama nije videla pirsing, jer sam ga ja stalno skidala, i zatrpavala velikom količinom kreme, pa tecnim puderom, ap korektorom, pa kamenim puderom, i tako, kao da filuješ tortu. Meni se dešavalo da mesto bušenja malo otekne, i produktuje limfnu tečnost, ali gnojilo, ne znam kojim čudom, nikad nije. Zamislite, samo štp zaraste, vi gurate sami minđušu, cepate to, bušite, iznova i iznova. No, mene je nešto prošla volja za tim pirsingom,radila sam druge, takođe po istom principu da mama ne zna, ili pak izglumim kako je fejk (jer ste i sami mogli da primetite, ako me pratite dugo, da obozavam da narucujem fejk pirsinge).

Međutim, nešto u Vama preovlada, te odrastete, ili se ipak namesti situacija pa vi priznate da imate pirsinge. Ako se posatvite na pravilan nacin prema svojim roditeljima, ako im lepo objasnite, mirnim tonom, verujem da ce Vam dozvoliti sve, cak i pirsing. Ja sam mami objasnila da sam je lagala, da sam dugo krila nesto od nje i da se zbog toga osećam loše, te sam odlučila da joj saopštim za sve svoje dosadašnje i buduće pirsinge. Verovali ili ne, moja brutalno stroga keva je pristala na sve. Objasnila sam joj da u budućnosti planiram još bušenja, čak i tetovaže, dala joj adekvatan argument, i problema nije bilo.

Pirsinzi koje ja imam trenutno: 7 rupica na levom, i jedna na desnom uhu, nos. Imala sam i septum, međutim veoma je težak, ali bukvalno težak za nošenje, nepodnošljiv je, a i s obzirom na velii broj fake septum pirsinga koje imam, odlucila sam da ga vise ne stavljam, ali poluzarasle rupice još uvek postoje, imala sam i na usni , cak na dva mesta (central usne, i desna strana donje usne) - (bucajte po mom fejsbuk profilnu, od prilike 2012-2014. godine su bile period mog neobuzdanog rastanja i želja za probanjem svega, hah).  Imala sam klipse na jeziku, u rupicama i jos nekim mestima. Pirsing na vratu, i čuklju (iz godine u godinu sve poznatiji pirsinzi). Nisam probala bridz (izmedju obrva, na vrhu nosa, jako mi se dopada), i monro, ali verujem da hoću. Obožavam da eksperimentisem, nadam se da me nećete osuđivati, jer svako ima pravo na svoj ukus, i da sa svojim telom radi sta zeli, osim toga 21. vek je, nismo toliko ograničeni. U koliko neko odluči na to da me ishejtuje, samo napred, bilo bi mi drago, zaista. Mada, opet smatram da svako ima pravo na svoj izbor. Naravno, nisam ekstremista ali nisam ni protiv. Čak smatram da nikad nije baš baš previše rano za pirsing. Jer ako jeste, zašto onda bušite deci uši  čim se rode? U produžetku ću vam ostaviti neke predloge pirsinga, i tačne nazive, pa izvolite, ukrasite svoje telo.





Nadam se da sam Vam pomogla ovim postom, da sam Vas malo blize upoznala sa pirsinzima, i da ste uzviali u postu. Da li vi imate neke pirsinge? Kakva su Vasa iskustva? Pisite mi. Do sledeceg posta, pozdrav.

You May Also Like

55 коментара

  1. Ja imam 5 rupica na oba uha i hoću felix ali se jako plašim bola i plus nema nigde u mom gradu da se radi sa iglom. Ja se divim tebi na hrabrosti da uradiš toliko pirsinga dok se ja za felix premišljam već godinu i više. Veoma zanimljiv post draga ♥

    Die with memories,not dreams 

    ОдговориИзбриши
  2. Thanks a lot :D

    I don't have piercings but I really want :(

    NEW WISHES POST | OMG!!! Web Favorites That BROKE my HEART!!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je toliko savršen post. Napokon neko da napiše sve, ali apsolutno sve o ovoj temi. Nemam pirsinge, ali bih voljela samo da probuišm još dvije rupice na uhu, jer mi se to trenutno dopada. Ali imam užasan trip da to boli, tako da ... sjajan post, uživala sam♥

    http://sosihappylife.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  4. Odlican post, ja iskreno volim pirsinge, mislim nije mi bas primamljivo to busenje, kad znam da igla mora proc kroz tkivo, ali svakako ih volim, i volim ih vidjet na drugima, naravno opet da nije prenatrpano. Ja sam imala jedan, smiley, to su bili studentski dani, zenska koja je bila samnom u studentskom domu je bez problema busila pirseve i sebi i drugima, tako sam ja odlucila da napravim smiley, bio mi je skroz fora, nije ni bolilo. Naravno skinula sam ga prije nego sto sam isla kuci jer znam da bi tata poludio kad bi vidio, dok sam mami rekla i prihvatila je to. Htjela sam i pirs na obrvu dok sam bila mlađa, ali sad me prosla zelja za tim, tako da sad nemam bas nikakvih zelja bar sto se pirsinga tice, dok tetovaza u planu imam jos najmanje 3
    ❤️

    MagdalenaŠ.

    ОдговориИзбриши
  5. Jako, jako dobar post! Baš sam saznala dosta toga. Meni se osobno ne sviđaju, tj. lijepo mi je na uhu i eventualno pupku, ali ostalo mi se ne sviđa. Ja sam kao mala bušila uši i onda sam imala dosta problema s time, sve me boljelo, krvarilo tako da valjda zbog tog lošeg iskustva ne bi stavljala pirsing, ali bih se voljela tetovirati☺♥

    nevergiveup656.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши
  6. wau nisam znala nista o tome, veoma smelo ako mene pitas! I super post!

    https://highheelpoodl.blogspot.rs/
    https://www.instagram.com/isidora_arodisi/

    ОдговориИзбриши
  7. Odličan post! Veoma smo uživale s obzirom da obe volimo pirsinge. Jako nam je drago što si napisala ovakav post i pomogla nam u odabiru! :)

    http://dancerreader.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  8. Drago mi je što si svoje iskustvo, ali i znanje podijelila s nama. Meni si ti skroz u tom fazonu, pirsinzi i tetovaže, što mi se dosta dopada. Mislila sam da su pirsinzi sa tvojih fotografija svi fejk, svaka čast na hrabrosti da imaš i prave. Ja već dugo vremena želim izbušiti pirsing iznad, ili ispod usne, ali kao i u tvom iskustvu, pretpostavljam da bi bilo i u mom, pa bih se morala skrivati od mame, što ne volim. Ipak ću čekati još malo, ali znam da ću pirsing prije ili kasnije uraditi. Bt6w post nije dug, samo je opširan, što se mnogo cijeni

    Delilah's Stories | Filmtasticno

    ОдговориИзбриши
  9. Great post dear, covered all aspects of piercing including complications.
    https://fashionista2020.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  10. perfect!


    NEW BLOG! PLEASE FOLLOW ME: YOUNG BLOG

    ОдговориИзбриши
  11. I really love piercings, great post dear

    http://cheremimi.blogspot.com.es/

    ОдговориИзбриши
  12. Pirsinzi me uopšte ne privlače, ali svakako si napisala sjajan post. Sigurna sam da je pomogao mnogim ljubiteljima pirsinga. :D ♥♥♥

    Novi post -> https://innisall.blogspot.com/2017/08/bts-backpack-essentials.html

    ОдговориИзбриши
  13. Sjajan post draga! Jako puno toga novog sam saznala citajuci ovaj post i hvala ti na tome. Ne sviđaju mi se previse pirsinzi i nikad nisam razmisljala da napravim bilo koji ali nemam apsolutno ništa protiv nih.

    http://stroongana.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  14. Interesting post! I am too scared to pierce my skin, but it's great turioal for poeple who don't know. I understand Serbian, it was very nice post :))

    https://ddalginanabeauty.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  15. sve što sam htjela imati pupka prsten i završio na ušima i veliku zbirku naušnica ☺
    pozdravi
    body-and-hair-girl.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  16. Draga Sandrice, nadam se da se nećeš uvrediti ili tako nešto, ali iskreno mislim da si malo požurila sa prvim pirsingom . Ne, ne mislim da je prerano u smislu da si imala 12 godina, nego da je trebalo da se posavetuješ sa roditeljima, stručnjacima, internetom... Mnogo toga je moglo da se desi. Ipak, drago mi je da je sve pošlo po redu i da nije bilo većih posledica. Meni su iskreno pirsinzi lepi i njihov sam pristalica, možda i nekad uradim na pupku, ali otom- potom... U svakom slučaju, jedan interesantan i kvalitetan post. Bravo!

    My blog: Ana's blogger life

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Apsolutno postujem tvoje misljenje, cak mi je i drago sto si mi ga uputila, postujem ti u potpunosti! Slazem se ja donekle sa tobom, naravno! Hvala ti puno!

      Избриши
  17. Predivan post draga. <3 Nisam ni znala da ima ovoliko vrsta pirsinga. :) ceo post sam se pipala po licu i razmisljala koliko bi to bolelo i koliko je gde debela koza :D uvek sam htela pirsing na jeziku ali strah me uvek savlada :D <3

    ОдговориИзбриши
  18. kako su i tetovaže i pirsinzi totalno u mom fazonu, oduvek sam volela čuti mišljenja o njima. ovakvi postovi su mi omiljeni na tvom blogu, pročitala sam sve od početka, i njega me je najviše i zanimala, nisam imala pojma da toliko mnogo svaki od njih zahteva. interesantni su mi oni iznad obrve ili usne, ali i na jeziku deluje ono brutalno! Ne znam kako bi majka prihvatila tu ideju zbog mesta i vere kojoj pripadamo, ali pokušaću svakako za godinu/dve! ❤

    alijindnevnik.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  19. Great post! Can you follow me? I follow you :)

    Have a nice day!
    murasakiiroanu.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  20. Ja nemam niti jedan pirsing ili tetovažu i vjerojatno nikad neću niti imati. No, možda kupim fake septum pirsing jer su mi oni prekrasni. Je li znaš gdje mogu naći fake pirsinge, jer ih ja nisam nigdje vidjela? Super(dugačak) post. :)

    Luna [lunasbrain.blogspot.hr]

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti! Fejk pirsinge mozes naci na gotovo svim sjatovima, pocev od Born Pretty store-a, do Zafula, Rosegala i slicno!

      Избриши
  21. Super post! Mislim da je baš dobro što si pričala s nama o ovoj temi i to si jako dobro napravila,osobno nisam neki tip za pirsinge,ali mi na drugima većinom izgledaju jako lijepo i dobro se je informirati prije nego što se takav korak napravi! <3
    novi post je na blogu:https://katysblogblogger.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  22. Dobar dan
    Pročitajte moje svjedočenje! Vratite se nazad nakon raspada.
    Moj dečko od 2 godine samo se raskinuo sa mnom i ja sam 28 nedelja trudna. Vaskrsao sam se da spavam većinu noći i izgleda da se ne koncentrišem na predavanja, ponekad budim budan skoro cele noći razmišljajući o njemu i ponovo počinjem da plačem. Zbog toga završim da nemam energije za časove sledećeg dana, moje prisustvo je opalo i uvek sam u jedinici i na vrijeme. Generalno, on je vrlo fin momak, završio sam zato što je rekao da se mnogo raspravljamo i da se ne slažemo. Mi se mnogo raspravljamo tokom trudnoće. Nakon raskida, zvala sam ga i rekla mu da ću se promeniti. Zaljubljen sam u njega i on je najbolji momak sa kojim sam ikad bio. Još uvek sam povređen i ne verujem kada je rekao da više nema romantičnih osećanja što me bolelo brže od smrtonosnog špriceta. Nemam pojma šta da radim sa trudnoćom, ali to nije fer prema meni, šaljem se, samo želim da žalim na bolu i nemam stres zbog trudnoće. . Bila sam zaista uznemirena i potrebna mi je pomoć, pa sam naišao na veb lokaciju koja je sugerirala da bi Dr. Ahmed mogao pomoći u rešavanju bračnih problema, vratiti prekinute odnose i tako dalje. Tako da sam osetio da ga treba probati. Kontaktirao sam ga i rekao mi šta sam uradio i on mi je dao čaroliju. 28 sati kasnije, moj dečko je došao kod mene i izvinio se za greške koje je učinio i nikad više. Od tada, sve se vratilo u normalu. Ja i moj dečko ponovo zajedno srećno .. Svi zahvaljujući Dr Ahmedu. Kako je to mjesto za rešavanje problema braka / veza, želite li biti sigurni da li vam je supružnik veran ?: E-mail: Ahmedutimate@gmail.com nazovite ga / Šta je aplikacija: +2348160153829 spasite svoju kućicu Predlažem da ga kontaktirate. Neću te razočarati.

    ОдговориИзбриши